Tremour [INTERVIEW]

mircea chitu

Tremour este ceea ce numim ”esențe tari în sticluțe mici”: DJ cu peste 10 ani de experiență, organizator de evenimente în cadrul Ghost Town Events, a mixat alături de nume grele ale scenei Drum & Bass și Dubstep, dar și alături de artiști polivalenți. I-am cerut să ne răspundă la câteva întrebări, priviți ce a ieșit:REC24: Hello, mulțumim că ai acceptat acest interviu. Să începem: Când ți-ai dat seama că îți dorești o carieră muzicală?/ îți dorești o carieră muzicală?

Tremour: Hello, am cochetat cu muzica de mic. Norocul a fost că am putut să mă angajez ca dj într-un pub la 14 ani și cred că asta a făcut toată diferența. Da, nu puneam ce muzică ascultam eu acasă dar ca și know-how a fost cel mai important punct. Dacă e să mă mândresc cu ceva e cu faptul că am învățat singur să mixez, pe vremea cand nu exista buton de sync, bpm counter sau alte artificii de genul ăsta. Cred că din motivul ăsta nu m-am gândit până acum la o carieră în muzică în adevăratul sens al cuvântului. Am învățat să apreciez altfel muzica.

REC24: Cum te vezi peste ani?

Tremour: Un bătrânel povestind copiilor despre cum era pe vremea mea. Sau cine știe, mi-ar plăcea să fac ceva pe partea de recenzie muzicală, poate devin critic semi-profesionist.

REC24: Cine te-a influențat și prin ce?

Tremour: O mare influență a fost Atomic TV. Acasă ascultam muzică destul de “ciudată”, pe langă 2 Unlimited, Ace of Base și ce alte chestii pluteau pe tarabele din Piața Romană. Am devorat albumele lui Jarre și el mi-a dat prima doză de ceea ce înseamnă muzica electronică. Apoi am dat cu nasul de Suie, Mamelino, NSK și toți nebunii de pe la noi. Iar într-o bună zi am vazut clipul lui Aphex Twin la Come to Daddy pe Atomic. Și din punctul ăla s-a schimbat totul.

REC24: Cum îți descrii stilul muzical? În ce categorie crezi că intrii?

Tremour: Cine mă cunoaște știe că nu mă pot limita la un stil anume. Îmi place să îmbin agresivul cu experimentalul, haoticul cu precizia. Mai lângă inima e drum&bass-ul, dar asta nu înseamnă că doar asta pun. Îmi place să “dau din casă” uneori, să dau spre ascultare și ce altceva îmi place să ascult – din ideea asta a pornit seria Bucatarie Internă, de pe Mixcloud. Acele mixuri sunt făcute să descrie gusturile mele muzicale și sunt compuse dintr-o adunătura de genuri.

REC24: Care este cea mai mare realizare a ta pe plan profesional? Dar cea mai mare dezamagire? (când spun pe plan profesional, mă refer la dj-ing)

Tremour: O mare realizare ar fi faptul că nu am dispărut de pe scena asta. E un val imens de dj, câțiva chiar talentați, care au parte de multă popularitate și care încearcă să-și facă loc printre numele vechi și obosite ale scenei. Cea mai mare dezamăgire a fost atunci când a trebuit să renunț la proiectul cu care organizam evenimente.

REC24: Ai noutăți pentru noi în legătură cu proiectele sau viitoarele proiecte?

Tremour: Anul ăsta sper să fiu mai activ din punct de vedere al producțiilor – poate un EP, am în plan câteva remixuri și o revitalizare a două pseudonime create cu Brusten (numai să vedem cum facem asta).

REC24: Ai vreo pregătire muzicală, cânți la vreun instrument?

Tremour: Nu, din păcate nu știu să cânt la vreun instrument, mă bazez strict pe urechea muzicală… până acum m-a ajutat!

REC24: Cât de importantă este cultura și cunoașterea rădăcinilor genurilor muzicale?

Tremour: Mai importantă decât foarte multe lucruri! Cultura muzicală este ceea ce eu cred că le lipsește multor dj. Văd o competiție stupidă – cine poate să pună 50 de piese în trei minute, cine are cele mai noi piese, care știe să facă double-triple-drop-uri, însă nu văd prea mult interes în a face și un pic de educație prin setul pregătit. Da, e cool când ești primul care pune un mega VIP de la Upbeats, dar ce misto ar fi să ai și un Dillinja sau un Roni Size strecurat prin set. Dar cred că ce mă deranjează cel mai mult la toată chestia asta este auto-limitarea de care dau dovadă mulți – bro, eu pun dubstep și doar asta ascult – mulți nu-și dau încă seama cât de mult ai de pierdut din asta…

REC24: Ce aptitudini ar trebuii să posede un aspirant la o carieră în acest domeniu și ce sfat le-ai oferii tinerilor aflați la început de drum?

Tremour: Părerea mea e că ai nevoie de o bază solidă de cunoștințe muzicale în spate (nu teorie muzicală neapărat), ureche muzicală și răbdare. Cel mai bun sfat ar fi ca orice dj să încerce să simtă muzica pe care vor să o promoveze, nu să se facă dj pentru ca e cool.

REC24: Cum ți se pare comunitatea EDM din românia la ora actuală? Ce ai schimba și ce nu?

Tremour: Am impresia că acestă comunitate a apărut când nu era nevoie de ea. Conceptul în sine de EDM mă zgârie pe ochi. Aș fi preferat să existe o mișcare și o comunitate IDM mai degrabă. Sau să existe una drum&bass solidă.

REC24: Care a fost, din punctul tău de vedere, cel mai tare eveniment la care ai participat?

Tremour: Fără nici un fel de dubiu festivalul TM Base din 2008! A fost evenimentul care m-a împins să fac și eu evenimente în București.

REC24: Care a fost cel mai neobișnuit lucru care ți s-a întâmplat/ cerut în timp ce erai la pupitru?

Tremour: “Auzi frate, nu vrei să facem un back2back, pun și eu muzică de ceva timp .. uite, am un stick la mine, dă să pun și eu 2 piese”…

REC24: Te-ai simțit vreo dată atât de extenuat, încât să spui “gata, de mâine mă apuc de altceva”?

Tremour: Dacă nu te simți vreodată așa, înseamnă ca nu ai depus îndeajuns de mult efort în sensul ăsta! Da, s-a întamplat de multe ori și presimt că o să se mai întample și de-acum înainte.

REC24: Îți mulțumim răspunsuri, un mesaj pentru public?

Tremour: Susțineți brandurile mici, autohtone! Monopolul plictisește 😉