Fane [INTERVIEW]

37112_195511660592401_2046238179_n

Fane a debutat ca producător odată cu lansarea compilației ”Nu Doar Bas volume I”, producții ce au fost ascultate la posturi de radio precum Bassdrive, Rude FM, Sub FM sau Radio Guerrilla, iar în vara lui 2013 a lansat primul său EP.

REC24: Salutare Fane, haide să vorbim puțin despre tine. În ce context ai început să mixezi pentru prima dată? Dar de producție?

Fane: Salut! Cred că aveam în jur de 15 ani când am început să descopăr tainele dj-ingului. A venit cumva natural totul. Ascultam foarte mult radio și piratam piese de acolo pentru a-mi face propriile mixtapes.

Legat de producție…cred că a venit cațiva ani mai târziu, cumva natural. Încercam să-mi fac propriile beat-uri. Era mai mult o joacă și așa a rămas pentru mai mulți ani. În ultimii 4-5 ani cred că am luat lucrurile mai în serios.

REC24: Cine te-a influențat?

Fane: Dacă te referi aici la formații/dj, iți pot spune că am ascultat în adolescență foarte multă muzică și destul de diversificată. Cred că una dintre formațiile mele preferate all-time este The Clash. Probabil că asta m-a atras la dnb. Are ceva din rebeliunea punk-ului.

REC24: În ce categorie crezi că intrii cu stilul tău muzical? Doar drum&bass?

Fane: Bună întrebare. Cred că ceea ce pun eu este cumva pasul următor din dnb. Ca orice curent muzical serios, dnb-ul s-a schimbat, a evoluat. Unii spun că singura legatură este tempoul, dar nu cred asta. În continuare accentul este pe frecvențele joase și percuții tăioase. Tobă și Bas 🙂

REC24: Care este cea mai frumoasă parte în a fi dj? Dar cea mai urâtă?

Fane: Cea mai bună: pui ce muzică îți place, ești plătit pentru asta și mai primești și ceva alcool. 🙂 Partea nasoala? Majoritatea cluburilor care găzduiesc evenimente de genul, nu au și sunetul adecvat. Păcat, mare păcat…

faneREC24: Care este cea mai mare realizare și cea mai mare dezamăgire din domeniul acesta?

Fane: Cea mai mare realizare a fost nasterea proiectului “Nu Doar Bas”. Ca să fiu mai exact prima compilație. Cred că fost ce trebuia când trebuia, și urmările se văd și acum.

Nici o dezamăgire majoră. Doar mici hopuri, dar nimic serios.

REC24: Ce proiecte noi pui la cale?

Fane: Am un remix în lucru la o piesă de la Kosheen și ceva material nou care cred că o să fie free download pe pagina de Soundcloud. Din păcate am un ritm de lucru destul de încet. Capitalismul își pune amprenta. 🙂

REC24: Care a fost, din punctul tău de vedere, cel mai tare eveniment/festival la care ai participat?

Fane: Cel mai tare eveniment la care am fost în public. petrecerea de lansare al albumului lui Clarity. A fost organizată de către cei de la Samurai Music, au fost două camere și am putut asculta live unii dintre producătorii mei preferați.

Ca prezență pe line up, cred că a fost prima ediție Dub Surfers anul trecut în Vama Veche. Soundsystem pe plajă, reggae, dub, dubstep, dnb.

REC24: Este important să ai o anumită pregătire muzicală pentru a fi dj sau producător?

Fane: Ca dj nu cred, dar ca producător trebuie să stăpânești cel puțin câteva chestii de bază.

REC24: Cât de importantă este cultura și cunoașterea rădăcinilor genurilor muzicale?

Fane: Pentru mine este destul de important. Îmi place să descopăr de unde au plecat lucrurile și în ce context. Istorie.

REC24: Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferii tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește o carieră în acest domeniu? Și cel mai important, ce aptitudini trebuie să posede?

Fane: În ziua de azi e destul de ușor să începi în domeniu. Sunt o multitudine de softuri, tutoriale, etc. Cred că important este să se diferențieze de alții prin originalitate și atenția la detalii.

REC24: Cum ți se pare comunitatea de drum&bass din România la ora actuală? Crezi că se va dezvolta?

Fane: La Timișoara este miscare serioasă, dar cred că și București o să vină din spate. Trebuie seriozitate și constanță. Public interesat este. Nu la fel de numeros ca la house și techno, dar faptul că este o mișcare de nișă face parte din farmecul dnb-ului. 🙂

REC24: Mulțumesc mult Fane pentru răbdare, un mesaj pentru public?

Fane: V-am pupat și ne vedem la discotecă!