Ce se întâmplă în creierul nostru când muzica provoacă “piele de găină”?

Activitatea cerebrală a oamenilor care obţin frisoane atunci când aud și simt piesa potrivită, este diferită de la individ la individ.

Pentru unii oameni este David Bowie. Pentru altii este Franz Liszt. Dar indiferent de gen, atunci când acordurile potrivite se combină, multor oameni li se provoacă acel sentiment de piele de găină împreună cu un fior de sus până jos  a coloanei vertebrale.

Undeva între o jumătate până la două treimi din populaţie au această reacţie, totuși oamenii de stiinta au dezbatut mult timp ce se întâmplă defapt. Cercetările anterioare au arătat că atunci când te confrunți cu aceste emoții, neurotransmițătorul dopamină invadează tot corpul. Dar, un nou studiu publicat în revista Cognitiv Social & Affective Neuroscience detaliază ceea ce se întamplă în creierul nostru atunci când de exemplu o soprană atinge o notă înaltă, Ian Sample, The Guardian.

Aceste reacții descrise sunt precum niște “frisoane” – un fior estetic, de asemenea, numit uneori “orgasmul pielii”, Mitchell Colver, student de doctorat la Universitatea de Stat din Utah, scrie pentru The Conversation. Cu toate acestea, ele sunt de obicei asociate cu ascultarea muzicii, când vizionezi artă sau un film, dar și când te gândești intens și cu putere la un sentiment de bine sau la ceea ce aspiri și îți dorești extrem de mult.

Pentru a investiga ceea ce se întâmplă în creier în timpul acestor trăiri, un grup de cercetatori de la Harvard şi Universitatea Wesleyan au selectat zece oameni care au susţinut că au experimentat în mod regulat un frison în timp ce ascultau muzică. Ei au ales, de asemenea, zece subiecți care nu au experimentat niciodată fenomenul.

Cercetatorii urmăresc activitatea subiecților testați în timp ce au ascultat muzică liniștită – folosind o metodă numită Imagistică prin Tensorul de Difuzie (DTI), care arată cât de bine sunt interconectate regiunile creierului, spune Sample. Alegerile pe care le-au ales au variat de la Coldplay și Wagner la muzica celor de la Blue Devils Drum și Bugle Corps.

Deci, de ce atât de mulți oameni au piele de găină când muzica este bună? “Aceste emoții sunt o senzație pe care o avem în principal atunci când temperatura corpului este mai scăzută. Nu are nici o legătura ca parul să ți se ridice sau ca pielea să primească acele buzunărașe “, spune Matthew Sachs, autorul lucrării. “Credem că există o conexiune între cortexul auditiv si aceste alte regiuni, ce permit muzicii să aibă același răspuns emoțional profund pentru acești oameni. Este foarte greu de știut dacă sau nu acest efect se învață în timp sau dacă acești oameni au în mod natural mai multe fibre. Tot ce putem spune este că există diferențe care ar putea explica comportamentul pe care îl vedem.”

Colver, care și el a studiat acest fenomen, spune că cercetările anterioare arată că abilitatea de a experimenta un frison este legată de o trăsătură de personalitate numită “Deschiderea spre experiență“. Dar cercetările sale sugerează că cei care experimentează frigul în timp ce ascultă muzică nu au fost întotdeauna cei care au avut și o legătură emoțională profundă. În schimb, studiul său a arătat că oamenii care se ocupă de muzică din punct de vedere intelectual, cum ar fi creația, încercarea de a anticipa melodia sau punerea imaginii mintale în muzică, au avut mai multe șanse de a li se declanșa aceste emoții, atunci când muzica sa abătut de la așteptările lor, într-un mod pozitiv.