Brusten [INTERVIEW]

12718228_583499068481245_919749139383837284_n

Brusten , fan declarat al Drum & Bass-ului de clasa A++ şi producător de beat-uri alerte şi nu numai, a acceptat să-l intervievăm. Brusten a reuşit de fiecare dată să se facă remarcat, reacţiile de după fiind din cele mai bune. Producţiile lui au ajuns şi în eter, graţie emisiunii Zona Liberă (Radio Guerrilla), urmând şi mai multe piese semnate de el, explorând nenumărate stiluri muzicale. Ce ne spune el:
REC24: Salutare Brusten, mulțumim că ai acceptat să ne răspunzi la întrebări! Să începem: Cum ți-ai început activitatea?
Brusten: Salutare, mulțumesc eu pentru interes! Eram în skate parcul din Herăstrău, când apăruse Bart cu placa lui, avea un CD în mână pe care scria DNB, asta se întampla prin 2002-2003, pe acolo. L-am întrebat curios ce e aia DNB? Mi-a lăsat cd-ul o săptămână, timp în care am putut să înțeleg ce înseamnă DnB. Pe cd-ul ăla era Dillinja, Goldie, Bad Company, Doom and Roland, LTJ Bukem, Optical și câteva selecții de la Renegade Hardware. Din momentul ăla am fost prins de vraja muzicii electronice. Timp de 3 -4 ani am căutat să culeg cat mai multă muzică și să aflu cât mai multe informații cu privire la fenomen și evident, să merg la evenimente DnB locale. Spre surpinderea mea, chiar am găsit două localuri: Club Tralala și Club Web. Diferența era că în Tralala se făceau evenimente mai rar, pe cand în Web saptamanal. Prin 2007 am simțit că este momentul să mă apuc de pus muzică și de făcut muzică. Astfel am devenit destul de repede prezent pe scena din București. Evident, destul de rar, dar pentru mine a însemnat enorm. Ăsta ar fi începutul.
REC24: Cine te-a ajutat să te dezvolți pe acest plan? Dar ce artist/artiști te-a influențat cel mai mult?
Brusten: Toți oamenii cu care am colaborat, de la Florin Bordei, tipul care făcea orice la Basswise Crew, label cu care am cochetat extrem de puternic la început, pană la diverși patroni de cluburi care ne-au încredințat o seară să demonstrăm de ce suntem capabili (Cool Cat). Lista este extrem de lungă și nu vreau să omit pe nimeni, doar că pentru mine aceste două nume au însemnat începutul. Artisti… LTJ Bukem și Bad Company.

REC24: Orice dj/producător are stilul său unic, tu cum îl descrii pe al tău?

Brusten: Scurt: a bit tribal, a bit dubby, bassweighty.

REC24: În general ești deschis colaborărilor cu alți dj, MC? Ai colaborat cu cineva până acum?

Brusten: Sunt deschis colaborărilor, mi se par extrem de utile și în același timp plăcute pentru că se nasc idei la care nu te așteptai la început. Khords, Monty, Mighty Boogie, Tremour, Slimy și Fane. Chiar acum am câteva colaborări în curs de rezolvare și a apărut și un MC cu care o să fac o piesă, prima piesă pe care o fac și care va avea și versuri peste.

REC24: Care este locul în care ai pus muzică și te-ai simțit cel mai bine?

Brusten: Deva, la Astronaut Kru, a fost o experiență excelentă, oamenii sunt super, m-am simțit ca într-o mare familie, cât despre public, jos pălăria. Shout out către Kukilla, Mofo și Brugner Greene pentru tot efortul depus scenei de la Deva care este la un nivel de calitate extrem de ridicată și în același timp respect Fischer’s Pub pentru supportul acordat baieților.

REC24: Toți am văzut că ești invitat la Electric Castle Festival, ce ne poți spune despre asta, la ce să ne așteptăm?

Brusten: Este a 3 – a oară când sunt invitat să pun la EC. Este un sentiment extrem de plăcut să pui muzică la orice festival, pentru că simți energia pozititvă și relaxată a oamenilor. O să am două ore vineri noaptea de la 12 la 2, la Booha, strict vinyl.

REC24: Să spunem că ți s-ar propune să semnezi exclusiv cu un label foarte cunoscut, ce ai face?

Brusten: E o întrebare grea… Depinde foarte mult de ce ți se oferă. În general sunt adeptul colaborărilor cu cât mai multe labeluri și cât mai mulți artiști, iar exclusivitatea este un lucru bun, dar și rău în același timp. Ca să-ți răspund direct la întrebare, nu, nu cred că aș fi de acord.

REC24: Cât de important este să cunoști rădăcinile genurilor muzicale? Ai o anumită pregătire muzicală?

Brusten: Am făcut cursuri de tobe prin liceu, aproximativ 3 ani, la nivel de începător spre mediu. Este destul de important să cunoști de unde a plecat totul și unde a ajuns sunetul din mai multe motive, printre care, inspirația pe care ți-o oferă tonele de muzică pe care le asculți și eventimentele la care ai luat parte. Toate aceste lucruri construiesc personalitatea ta din punct de vedere muzical și nu numai.

REC24: Cum ți se pare comunitatea DnB din românia la ora actuală? Ai vrea să schimbi ceva?

Brusten: Comunitatea DnB este împarțită în două, clar. Partea centru – vest – nord (Sibiu, Timisoara, Deva, Arad, Cluj) este, a fost și va fi la un nivel extrem de ridicat din mai multe motive. Prefer să enumar doar doua: oamenii aia au avut de când se știu muzică bună în oraș și cultura bass music, iar al doilea lucru este că sunt uniți și trag spre un țel comun. Spre deosebire de partea noastră (București, Constanța, Galați, zona asta de sud est) unde lucrurile stau cum stau din mai multe motive pe care nu vreau să le enumar. Se pare că ne revenim usor usor, dar dacă nu vom fi uniți nu vom ajunge la nici un rezultat. Aș vrea să schimb mentalitățile “de București”.

REC24: Dacă ai avea de ales între a rămâne în țară și a pleca altundeva, ce ai alege? Crezi că și aici poți să crești pe plan muzical?

Brusten: Poți crește pe plan muzical oriunde. Exemplul perfect este TRG, parcursul lui spune tot despre obiectivele mele. 🙂

REC24: Care este poveste numelui de scenă?

Brusten: Brusten este numele meu de familie, nu am avut inspirație acum șase ani când l-am ales și am rămas cu el. Înainte mă chema “bbb123”. Cu asta am băgat muzică doi ani în Fabrica pâna mi-a zis Florin că e tragic. Ce-i drept îl alesesem din tastatură pe moment fară să trec prin filtrul gândirii.

REC24: Dacă ți s-ar propune să renunți la dj-ing pentru altceva ce ai face?

Brusten: Sunt inginer de profesie, deci cred că aș aprofunda deja ceea ce fac, deși obiectivul meu este ca în curand să îmi dedic absolut tot timpul pasiunii mele, sper ca în cel mai scurt timp să și reușesc.

REC24: Îți mulțumesc pentru răspunsuri, un mesaj pentru cititori?

Brusten: Sprijiniți artiștii și brandurile locale, doar așa ne vom dezvolta și vom evolua!

Pe Brusten îl puteți găsi și pe Soundcloud.

by Elisa Kindriș